Forum SpaarInformatie | Sparen | SpaarRente | SpaarBanken | En meer
https://forum.spaarinformatie.nl/

Depositogarantiestelsel ins en outs
https://forum.spaarinformatie.nl/spaarinformatie-blog-f62/depositogarantiestelsel-ins-outs-t4452.html
Pagina 1 van 1

Auteur:  SpaarInformatie [ zo 13 dec 2009 9:28 pm ]
Berichttitel:  Depositogarantiestelsel ins en outs

Discussieer hier verder over het blog Depositogarantiestelsel ins en outs

Auteur:  Hadjememaar [ ma 14 dec 2009 1:46 am ]
Berichttitel:  Re: Depositogarantiestelsel ins en outs

Wie betaalt uiteindelijk de rekening

In het begin van het betoog van Juul wijst alles er nog op dat het DNB is, die de rekening zal betalen.
Verderop lijken onder de kop Wie betaalt uiteindelijk de rekening de werkelijke slachtoffers geduid te worden: De andere banken, met name RABO, ING, ABN/AMRO en SNS. De rest zou voor rekening van de overige banken komen.

Deze stelling is op zijn minst niet volledig. Om de vraag Wie betaalt uiteindelijk de rekening volledig te beantwoorden gaat het verhaal nog iets verder.
In de eerste plaats krijgen al die banken een vordering op de failliete bank ter hoogte van hun bijdrage aan het DGS. Het is niet uitgesloten dat die banken hun bijdrage aan het DGS gewoon weer terugkrijgen. Zij lopen dan hooguit een rentevoordeel mis, dat nadeel liepen de spaarders al eerder op.

Verder wordt de indruk gewekt dat RABO het grootste slachtoffer is. Een indruk die RABO, gezien uitlatingen uit het verleden, niet onwelgevallig is.

Maar is de RABO dan wel werkelijk het slachtoffer ? Mijns inziens is het wat naïef om te veronderstellen dat "De Bank" uiteindelijk de gedupeerde is. "De Bank" zal die kosten onherroepelijk afwentelen op de klanten en niet alleen RABO zou dat doen. Kortom, het zijn de spaarders, die uiteindelijk de rekening betalen.

Hierbij kan nog het volgende in overweging worden genomen:

Het feit dat RABO zo'n 40% van het door DGS uitgekeerde bedrag moet voorschieten vloeit uitsluitend voort uit het feit dat RABO 40% van de Nederlandse spaarmarkt in handen heeft.
Deze informatie is dus irrelevant daar RABO ook verreweg de meeste spaarders heeft om de kosten op af te wentelen, namelijk diezelfde 40%. Voor de spaarder, die mogelijk uiteindelijk het werkelijke slachtoffer is, maakt het weinig uit bij welke bank hij spaart. De kosten per bank zijn een gevolg van het aandeel in de spaarmarkt, de kosten per spaarder zullen ongeveer gelijk zijn, bij welke bank hij ook zit.

En als RABO zich werkelijk zo bezwaard voelt met die 40%, kunnen ze eenvoudig hun aandeel op de spaarmarkt terugdringen. Hoewel, met hun lage rentevergoedingen lijken ze al alle pogingen daartoe in het werk te stellen, alleen willen die spaarders maar niet weggaan :lol:

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/