Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Het is nu di 07 dec 2021 4:33 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Advertenties

Sponsors
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 12 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: do 03 dec 2015 9:48 pm 

Geregistreerd: zo 26 okt 2008 1:22 pm
Berichten: 19
Hallo.

Even een vraagje: zoals we helaas allemaal weten wordt in ons land het spaargeld belast volgens een fictief rendement. Omdat de rente de laatste jaren tot bijna nul is gekelderd verhoogd Wiebes dit fictief rendement van 4 naar 4,7 % (Nederlandsche logica).
Wat ik mij daarom afvroeg: is iemand hier op de hoogte van de gang van zaken in het buitenland op dit gebied, bijvoorbeeld Zweden en Duitsland? Ik heb uiteraard zelf gezocht, en wel wat gevonden, maar je weet nooit of je in je eentje iets over het hoofd ziet. Zo meen ik bijvoorbeeld begrepen te hebben dat in Duitsland en Zweden wél de daadwerkelijk ontvangen rente wordt belast, in plaats van dat fantasie-rendement in ons land. Dus, zakt door de gedaalde rente je te ontvangen bedrag, dan zakt ook de belasting die je daarover moet afdragen, hoe lager de rente, hoe lager de belasting, lijkt me redelijk.
Ik heb Wiebes op de radio horen vertellen dat "zijn computers" onmogelijk kunnen berekenen wat iemand daadwerkelijk aan rente heeft gebeurd, wat me een vrij idiote stelling lijkt; als ik mijn vooraf ingevuld belastingformulier download staat alles tot op de cent nauwkeurig ingevuld, maar de ontvangen rente kan dan weer even niet, en daarom veronderstellen we deze (binnenkort) maar op 4,7%. Vreemd dat de computers die ze in Duitsland en Zweden gebruiken de ontvangen rente blijkbaar wél kunnen berekenen.

Groet, Jan.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr 04 dec 2015 3:27 am 
Knaak

Geregistreerd: di 24 apr 2012 2:16 am
Berichten: 3202
jpv schreef:
Hallo.

Even een vraagje...
Nou, een vraagje.

De antwoordjes staan al her en der op dit forum. Het belangrijkste antwoordje is wel dat de wereld van vermogensrendement een ietsepietsie groter is dan spaargelden alleen.
Je zal bijvoorbeeld zien dat het de "buitenlanden" alleen maar lukt om werkelijke rendementen te belasten door heel veel niet te belasten. Zoals Nederland in het verleden ook koerswinst op aandelen onbelast liet.

Winst op aandelen is veel moeilijker te bepalen dan winst op spaargelden, vooral bij wie vaak aan- en verkoopt. Je hebt Wiebes ook absoluut niet horen zeggen dat ""zijn computers" onmogelijk kunnen berekenen wat iemand daadwerkelijk aan rente heeft gebeurd." Dan had hij het over rendement op aandelen en onroerend goed.
Als aandelenwinst niet belast wordt, zal de belasting op spaartegoeden (en dividend) verhoogd moeten worden om op dit onderdeel de belastingafdracht op peil te houden. Hoewel één plus één op dit forum zelden lijkt te resulteren in twee, is daar helaas niet aan te ontkomen.

Voordat ik moeite ga doen om je uit te leggen hoe prachtig het belastingstelsel in Duitsland werkt (of verschrikkelijk, afhankelijk van het standpunt) heb ik een vraagje terug: Zou je werkelijk overwegen om voortaan, met alle gevolgen van dien, je belastingen in een ander land te gaan betalen?

_________________
D.V.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr 04 dec 2015 11:21 am 
Kwartje

Geregistreerd: wo 14 nov 2012 6:53 pm
Berichten: 396
De belastingafdracht op peil houden kan beter door de uitgaven te beperken .
Dit is onrechtvaardig.
Mensen die zuinig geleefd hebben en nu de zekerheid hebben van vermogen noodzakelijk om van te leven worden onteigend .


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr 04 dec 2015 12:17 pm 
Daalder

Geregistreerd: wo 30 jan 2008 1:52 pm
Berichten: 1748
Vroeger gingen er ook heel veel landgenoten naar Belgie. Ik zelf zou dat indertijd ook doen maar mijn vrouw kon niet zo ver van huis.. :lol:

Maar Nederland blijft een land waar je wordt uitgeknepen als je iets te veel inkomen hebt. :mrgreen:
Maar waar komt dat door... Als er meer zijn die veel minder hebben .... juist dat heet democratie. :shock:


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr 04 dec 2015 2:39 pm 

Geregistreerd: zo 26 okt 2008 1:22 pm
Berichten: 19
JandeV schreef:
Voordat ik moeite ga doen om je uit te leggen hoe prachtig het belastingstelsel in Duitsland werkt (of verschrikkelijk, afhankelijk van het standpunt) heb ik een vraagje terug: Zou je werkelijk overwegen om voortaan, met alle gevolgen van dien, je belastingen in een ander land te gaan betalen?


Nou, dat zou gezien de recente / komende ontwikkelingen misschien niet denkbeeldig zijn. Het ligt maar net aan je persoonlijke omstandigheden, in combinatie met de vragen waar ik dit topic mee begon.
De rekenmodellen hangen, voor zover ik kan beoordelen, af van het spaarbedrag wat je voor je levensonderhoud hebt te besteden, en daarnaast het al dan niet aanwezig zijn van verdere inkomsten. Het nare van de hele ontwikkeling in Nederland, dus dat men rekent met een fictief rendement, is dat zoiets de hele balans uit evenwicht kan brengen. Ik bedoel daarmee dat je door zuinig te leven uit zou kunnen komen met je spaarcenten, maar dat er zo veel naar de vermogensrendementsheffing vloeit dat je het niet redt. Als de zaken doorgaan zoals voorgesteld moet je aan het eind van een jaar al je ontvangen rente afgeven aan de belasting (afgeven ja, ik zie dat namelijk niet meer als belasting betalen), terwijl je dan vervolgens ook nog naar de bank kunt gaan om een deel van je spaargeld op te nemen om óók nog naar de belastingdienst over te maken. Vandaar de ontluikende belangstelling voor het buitenland.

Groet, Jan.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr 04 dec 2015 4:30 pm 
Knaak

Geregistreerd: di 24 apr 2012 2:16 am
Berichten: 3202
ger schreef:
Vroeger...
Ja, vroeger. Vroeger schreven we huis met twee ui's.
Tegenwoordig is de stroom omgekeerd, Belgen verkassen naar Nederland. En sinds de belastingontwijking lang niet zo lucratief meer is krijgen meer en meer Nederlanders in België "heimwee".
jpv schreef:
ontluikende belangstelling
Een beginpunt zou kunnen zijn om eens naar de totale belastingdruk te kijken van de landen in de EU (bijvoorbeeld in Wikipedia).
Geeft ook meteen een indicatie hoe de Nederlandse overheid "strooit" met belastinginkomsten. Misschien dat het totaalplaatje je toch nog op andere gedachten brengt dan Zweden. Misschien kies je er dan zelfs voor om dit gehele continent te verlaten. Maar misschien heb je met andere belastingen helemaal niets te maken en is op jou alleen de VRH van toepassing...

_________________
D.V.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr 04 dec 2015 10:07 pm 

Geregistreerd: zo 26 okt 2008 1:22 pm
Berichten: 19
JandeV schreef:
Misschien kies je er dan zelfs voor om dit gehele continent te verlaten. Maar misschien heb je met andere belastingen helemaal niets te maken en is op jou alleen de VRH van toepassing...


Voor wat betreft je eerste mededeling: inderdaad, in grote lijnen dezelfde route als de vluchtelingen nu afleggen, maar dan in omgekeerde richting, zal misschien verstandig blijken te zijn, maar dat is een andere discussie, of beter gezegd, een onderdeel van de discussie.

Voor wat betreft je tweede bewering; inderdaad, dus is het daarom misschien een idee om aan wat antwoorden op mijn oorspronkelijke vraag te beginnen .... ? Dus, begrijp ik goed dat je in dat geval (bijna) alleen nog te maken hebt met een percentage geheven over de ontvangen rente (in beide landen)?

Groet, Jan.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: za 05 dec 2015 6:29 pm 
Knaak

Geregistreerd: di 24 apr 2012 2:16 am
Berichten: 3202
In Duitsland is 26,375% belasting verschuldigd over (werkelijke) rente-inkomsten. Leden van (bepaalde) kerkgenootschappen betalen ruwweg 2% meer.
De inhouding en afdracht van deze belasting is uitbesteed aan de banken.

_________________
D.V.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: zo 06 dec 2015 6:49 pm 

Geregistreerd: zo 26 okt 2008 1:22 pm
Berichten: 19
Kijk, dat klinkt al een stuk beter. Komt dan nog bij het zelf betalen van de aow-premie als je in het buitenland woont; de premie is dan een percentage van je inkomen. Heb je dat niet, dan is de (minimum)premie 508 euro per jaar. Dat zijn bedragen die nog eens te doen zijn :-).

Groet, Jan.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo 09 dec 2015 11:29 pm 
3 Kwartjes
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 06 apr 2008 10:11 am
Berichten: 909
Bij dividend op aandelen wordt dividendbelasting ingehouden. Waarom kan dan bij spaarrente geen rentebelasting worden ingehouden? Dat lijkt me toch niet moeilijk?

_________________
There is enough for everyone's need but not enough for everyone's greed- Ghandi ;)


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do 10 dec 2015 9:34 am 

Geregistreerd: zo 26 okt 2008 1:22 pm
Berichten: 19
krentenweger schreef:
Waarom kan dan bij spaarrente geen rentebelasting worden ingehouden? Dat lijkt me toch niet moeilijk?


Volgens mij is het ook geen kwestie van moeilijk of niet; het motto van de overheid is naar mijn mening in toenemende mate "u hebt geld, en wij willen dat hebben". En dit zal met de ontwrichting van ons sociale stelsel als gevolg van het toelaten van vluchtelingen alleen nog maar toenemen.

Wat ik trouwens wel knap vind van diezelfde overheid is dat ze zonder met de ogen te knipperen de burger wijs proberen te maken dat dat (dus, ten eerste vaststellen of iemand rente ontvangt of aandelen heeft, en ten tweede wat de rente-inkomsten dan zijn geweest over een jaar) niet door de computer te doen is, terwijl diezelfde burger via zijn eigen computergebruik weet dat álles kan worden geregistreerd (en ook wordt).

Groet, Jan.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do 10 dec 2015 10:11 am 
Knaak
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za 28 maart 2009 12:29 am
Berichten: 3530
@jpv: precies. Banken zijn wettelijk verplicht om de juiste banksaldo's van rekeninghouders door te geven. De belastingdienst weet dus exact hoeveel geld je hebt.
Mijn vermoeden echter is het probleem met koppelen van gegevens/systemen. Omdat de belastingdienst dit waarschijnlijk nog niet gerealiseerd heeft kunnen ze het daarom ook niet automatisch doen. Hele jammer, want de belastingdienst kan zo geld mislopen.

_________________
Je moet niet voor je geld gaan werken, het geld moet voor jou gaan werken!


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 12 berichten ] 

Advertenties

Sponsors

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
phpBB SEO