In deze discussie merk ik het volgende op:
1. De 50.000 euro waarover in de considerans en in het te wijzigen artikel 7 wordt gesproken is het
minimumbedrag. De 100.000 euro is in beginsel (voor bestaande ruimere regelingen wordt een uitzondering gemaakt) het (te indexeren) maximumbedrag. Dat betekent dat met name de West-Europese lidstaten, waaronder Nederland, de 100.000 euro kunnen en, gelet op de financieel-economische situatie, ook zullen handhaven. De effectbeoordeling door de Commissie verandert daar niets aan.
2. De Oost-Europese lidstaten, Zweden en Finland hanteren thans het minimumbedrag van 50.000 euro. Het is gezien het belang van harmonisatie en het voorkomen van mededingingsverstoringen onwaarschijnlijk dat 100.000 euro binnenkort niet dé norm wordt.
3. Het oude garantiebedrag van 20.000 euro was ook een minimumbedrag. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië hebben hun bestaande limiet gehandhaafd op respectievelijk 50.000 GBP, 70.000 euro en 103.000 euro.
4. Onderstaande passage uit het artikel van Juul is onjuist en tendentieus. Bovendien maakt het onnodig ongerust. Ik verzoek Mandros het aan te passen.
Citaat:
De huidige garantieregeling geldt tot eind 2010, vanaf dat moment zal er waarschijnlijk een Europese garantieregeling gelden. De verwachting is dat het garantiebedrag vanaf dat moment verlaagd gaat worden. Volgens diverse bronnen wordt er gestreefd naar een garantiebedrag rond de €50.000,-. Indien u nu een deposito afsluit die doorloopt na 2010 moet u hier rekening mee houden. Zodra het garantiebedrag verlaagd wordt naar een lager bedrag kunt u het deposito niet (zonder kosten te maken) tussentijds beëindigen.
A penny saved is a penny earned.