Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Het is nu vr 19 apr 2024 11:35 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]





Advertenties

Sponsors
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: di 14 okt 2008 12:19 pm 
Vijfje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 23 nov 2007 2:48 am
Berichten: 5064
Brief aan pensioenfondsbestuurders.

Nieuwsbericht
Nieuwsbericht details Datum 10 oktober 2008

Geacht bestuur,

De turbulentie op de financiële markten raakt de positie van pensioenfondsen. De kredietcrisis zet de dekkingsgraden van fondsen onder druk. Pensioenen kennen echter een lange termijnhorizon. De eisen, waaraan pensioenfondsen moeten voldoen en die in de pensioenwetgeving zijn vastgelegd, houden daar rekening mee. De ruimte die de wetgeving daarbij biedt kan in de huidige onzekere tijden worden benut.

Wanneer een pensioenfonds constateert of redelijkerwijs kan voorzien dat het niet meer voldoet aan de eisen ten aanzien van het vereist eigen vermogen, moet het fonds dit onverwijld aan DNB melden. Dat betekent dat pensioenfondsen een actueel beeld van hun dekkingsgraad moeten hebben. Naarmate een pensioenfonds dichter bij de gevarenzone komt, is een actievere opstelling van het bestuur nodig, omdat het van belang is de vinger aan de pols te houden.

Bij een daadwerkelijk tekort is het verstandig geen overhaaste beslissingen te nemen, maar een degelijke analyse van de situatie en de sturingsinstrumenten van het fonds te maken, uitmondend in een herstelplan. Daarmee moet worden aangetoond dat het fonds binnen de gestelde wettelijke termijnen de financiële positie kan herstellen. Het langetermijnherstelplan moet zijn gebaseerd op een recente continuïteitsanalyse, waarin de herstelperiode is doorgerekend. Een pensioenfonds heeft voor een langetermijnherstelplan drie maanden de tijd om dit bij DNB in te dienen; voor een kortetermijnherstelplan is de termijn twee maanden. DNB hanteert bij de beoordeling van elk herstelplan een aanpak die wordt toegesneden op de specifieke situatie van het betrokken pensioenfonds.

Bij sommige pensioenfondsen bestaat het misverstand dat zij in een situatie van een reserve- of dekkingstekort noodzakelijkerwijze verplicht zijn hun beleggingsbeleid aan te passen. De pensioenwet kent deze verplichting niet. Een fonds zal de verschillende beleidsmaatregelen die het ter beschikking heeft zelf op effectiviteit moeten doorrekenen en beoordelen en is vrij daarin eigen keuzes te maken mits passend binnen het kader van de pensioenwetgeving.

Ten slotte is het nu ook te vroeg om algemeen geldende uitspraken te doen over de invloed van de kredietcrisis op de indexatie en premiestelling door pensioenfondsen. Daarvoor is de marktsituatie thans te onzeker. Overigens is en blijft het aan het fonds zelf om inhoudelijk en qua timing hierover te beslissen.

Wij hopen u met deze brief voldoende te hebben geïnformeerd over de manier waarop u als bestuur met de gevolgen van de kredietcrisis dient om te gaan. Een hierop aansluitend persbericht hebben wij 8 oktober 2008 op onze website geplaatst.

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de toezichthouder van uw pensioenfonds.

Hoogachtend,
mr mw A.J. Kellermann

De Nederlandsche Bank NV

Bron: http://www.dnb.nl/nieuws-en-publicaties ... 189164.jsp

_________________
Geld is een goede dienaar, maar een slechte meester.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do 29 jan 2009 1:01 pm 
3 Kwartjes
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 06 apr 2008 11:11 am
Berichten: 918
Veel pensioenfondsen onder water - VB

29 januari 2009, 11:08 uur | FD.nl/DJ

AMSTERDAM (FD.nl/DJ)--Bij veel Nederlandse bedrijfstakpensioenfondsen is de dekkingsgraad aan het einde van 2008 ruim onder de wettelijke grens van 105% gezakt. De verhouding tussen vermogen en verplichtingen bevindt zich bij veel fondsen tussen 85% en 100%, meldt de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) donderdag, op basis van gegevens van een zestigtal aangesloten fondsen.

...

_________________
There is enough for everyone's need but not enough for everyone's greed- Ghandi ;)


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 

Advertenties

Sponsors

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
phpBB SEO