e.banket schreef:
Als ik mijn geld weer uit de BV wil halen betaal ik opeens extra 25 % dividend belasting !
Waarom rekent hij niet in het voorbeeld met 25 % over het totaal noodzakelijke bedrag om te leven per jaar.
Stel dat de storting van het privé spaargeld in zijn geheel een aandelenstorting is. Met andere woorden, je stort 900K en je verkrijgt daarvoor voor 900K aandelen.
Op deze aandelen keer je dividend uit. Dat dividend zal nooit meer zijn dan het bedrag van de netto winst van dat jaar. Het kan wel, maar dan krijgt de B.V. een negatieve winstreserve. Niet logisch of belastingbesparend.
Haal je méér geld uit de B.V. dan krijg je een schuld aan de B.V.. Of je zou aandelen moeten terugverkopen aan de B.V.. Ook niet handig.
Een andere (zelfbedachte

) mogelijkheid zou zijn om een groot deel als aandelenkapitaal te storten (
box 2), een deel als rekening-courant vordering (
box 1, ter beschikking gesteld vermogen*), en tot slot een deel buiten de B.V. laten (
box 3), om zo gebruik te maken van de vrijstelling van 50K (m+v).
Als je dan méér uitkeert dan de netto winst, kun je dat afboeken van de rekening-courant vordering, en dat is uiteraard helemaal belastingvrij.
* Opmerking: voor middelen die men aan een B.V. ter beschikking stelt (geld of onroerend goed) geldt een speciale regeling in box 1. De B.V. moet over een rekening-courant tegoed aan de DGA m.i. een zakelijke rente vergoeden (stel 3%), en daar betaalt de DGA dan progressieve IB over. Lijkt mij niet problematisch tenzij hij in de 52% schijf valt.