Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Het is nu za 20 apr 2024 12:59 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]





Advertenties

Sponsors
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: di 17 maart 2009 6:34 pm 
Vijfje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 23 nov 2007 2:48 am
Berichten: 5064
Groot deel nieuwe overheidsschuld gefinancierd door buitenland.
Nieuwsbericht 17 maart 2009.

De kredietcrisis manifesteert zich op verschillende plaatsen in de Nederlandse betalingsbalans. Dit blijkt uit vandaag door de Nederlandsche Bank gepubliceerde cijfers over het vierde kwartaal van 2008.

Een ontwikkeling die in grote mate met de crisis samenhangt, betreft omvangrijke aankopen door niet-ingezetenen van schuldpapier dat is uitgegeven door de Nederlandse overheid. In het laatste kwartaal van 2008 hebben buitenlanders voor een recordbedrag van EUR 62 miljard van dit schuldpapier aangekocht. Bijna driekwart hiervan (EUR 45 miljard) had een looptijd korter dan één jaar. Onder andere om de steunoperaties aan de financiële sector te financieren, gaf de overheid in het afgelopen kwartaal per saldo voor EUR 71 miljard aan schuldpapier uit. De totale waarde van het uitstaande schuldpapier van de overheid groeide daarmee tot EUR 282 miljard, waarvan 86 procent werd aangehouden door buitenlanders.

afbeelding: http://www.dnb.nl/binaries/netto-3_tcm46-214055.gif

Netto-aankopen schuldpapier overheid door buitenland.
Ook in de lopende rekening van de betalingsbalans zijn de gevolgen van de kredietcrisis zichtbaar. De waarde van zowel de in- als de uitvoer van goederen is ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2007 met ongeveer 12 procent gedaald. Hoewel dit voor een belangrijk deel samenhangt met de sterk gedaalde olieprijs, is vooral bij de uitvoer een volumedaling zichtbaar. Ook in de dienstenrekening is sprake van een daling van de in- en uitvoer. Een onderdeel hiervan vormt het reisverkeer, dat een afname van de bestedingen van buitenlandse reizigers in Nederland met 15 procent laat zien. Nederlanders reisden in het vierde kwartaal nog wel vaker naar het buitenland en besteedden daar 4 procent meer dan een jaar eerder.

De financiële rekening laat verder een terugtrekking zien van buitenlandse directe investeerders uit Nederland, die vooral werd veroorzaakt door de verkoop van het Nederlandse deel van Fortis aan de Nederlandse overheid. Ten slotte valt in het overig financieel verkeer op dat de posities van de Nederlandse banken met het buitenland in hoog tempo zijn teruggebracht. Hierbij speelde de afname van het onderlinge vertrouwen tussen banken mogelijk een rol. Nederlandse banken haalden in het vierde kwartaal per saldo 21 procent (bijna EUR 150 miljard) van hun aan buitenlandse banken verstrekte leningen en rekening-couranttegoeden terug, terwijl buitenlandse banken 28 procent (EUR 235 miljard) van hun uitstaande gelden bij Nederlandse banken terugtrokken. De volledige betalingsbalans is te vinden op het statistiekendeel van de DNB-website.

_________________
Geld is een goede dienaar, maar een slechte meester.


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Advertenties

Sponsors

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
phpBB SEO