Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Het is nu vr 26 apr 2024 9:35 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]





Advertenties

Sponsors
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 24 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: ma 26 jan 2009 9:49 am 
Vijfje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 23 nov 2007 2:48 am
Berichten: 5064
ING schrapt 7000 banen

Uitgegeven: 26 januari 2009 08:02
Laatst gewijzigd: 26 januari 2009 11:20

AMSTERDAM - Financieel concern ING gaat ongeveer 7000 banen schrappen.
De bank hoopt daardoor de kosten met 1 miljard euro te reduceren.
Dat maakte het bedrijf maandag bekend.
Het concern verwacht over 2008 een nettoverlies te hebben geleden van 0,4 miljard euro.
De bankdivisie van ING heeft het jaar naar verwachting wel positief afgesloten met een onderliggend nettoresultaat van 0,5 miljard euro.
De verzekeringstak sluit 2008 waarschijnlijk af met een verlies van 0,9 miljard euro.

...

Bron: http://www.nu.nl/algemeen/1905716/ing-s ... banen.html

_________________
Geld is een goede dienaar, maar een slechte meester.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 26 jan 2009 10:13 am 
2 Kwartjes
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 22 jul 2008 2:01 am
Berichten: 618
Woonplaats: Helmond
Paul209 schreef:
Voor zijn zogeheten Alt-A hypotheekdivisie, waarin Amerikaanse hypotheken zijn ondergebracht, staat de Nederlandse staat voor 80 procent garant.

Die Alt-A hypotheken vormen de nieuwe golf ellende na de subprime hypotheken. Kortom belastingbetaler, maakt uw borsten maar nat om den bodemlozen put te dempen. :cry:

Meer info over: Alt-A (in het Engels)

_________________
ik denk soms, dus ik besta soms


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 26 jan 2009 11:49 am 
Stuiver

Geregistreerd: vr 21 nov 2008 8:20 pm
Berichten: 74
Naar omstandigheden is dit denk ik de beste oplossing. Het is een garantstelling dus er wordt niet meteen letterlijk geld betaald. Het grootste probleem is met de Subprime/Alt-A hypotheken is dat niemand weet hoeveel ze nu eigenlijk waard zijn. Als je dit verlies op deze manier kunt uitsmeren over een langere termijn kun je misschien nog de schade beperken, zeker als de amerikaanse overheid ervoor kan zorgen dat een aantal hypotheekafnemers wel in staat zijn om hun hypotheek af te lossen.

Je zou ook de hele handel in één keer kunnen afschrijven, maar dan kost het de belastingbetaler zoiezo een smak geld en krijg je weer een hoop herrie in de pers, paniek etc....

Het blijft koffiedik kijken.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 26 jan 2009 11:53 am 
Vijfje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 23 nov 2007 2:48 am
Berichten: 5064
Datum 26 januari 2009

Het Ministerie van Financiën heeft het volgende persbericht uitgebracht: De Staat verleent een back-up faciliteit aan ING Groep N.V. (ING). Deze back-up faciliteit heeft betrekking op de gesecuritiseerde hypothekenportefeuille van de bank die vanwege de uitzonderlijke omstandigheden op de financiële markten op dit moment niet tot nauwelijks verhandelbaar is.

'Illiquid Assets Back-up Facility'
De back-up faciliteit is een garantie met een opwaarts potentieel. De faciliteit dekt gedeeltelijk de risico's af van de Alt-A portefeuille van ING, nadat deze is afgewaardeerd van een bedrag ter waarde van USD 39 miljard tot een bedrag van USD 35,1 miljard. De bank blijft eigenaar van deze portefeuille. De Staat en ING delen in de winsten en verliezen in de verhouding 80% (Staat) - 20% (ING). De bank betaalt een garantiefee aan de Staat ter compensatie van het risico; de Staat betaalt ING een management en funding fee voor het beheer en de financiering van de portefeuille.

In verband met de faciliteit is een aantal afspraken gemaakt. Zo zal ING € 25 miljard extra krediet verlenen aan particulieren en bedrijven. Daarnaast ziet de Raad van Bestuur van ING af van de bonussen over 2009 en voor de periode daarna tot er nieuw beloningsbeleid is vastgesteld. Ook zal ING het Nederlandse betalingssysteem PIN blijven voeren zolang dat een gangbaar betaalsysteem blijft. Tenslotte blijven de governancevoorwaarden verbonden aan de kapitaalversterking door de Staat van € 10 miljard gedurende de garantie van kracht. De faciliteit is in overleg met DNB tot stand gekomen en is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen dat ING treft.

Alt-A.
De aandacht van de markt richt zich vooral op de onzekerheid rondom de gesecuritiseerde hypothekenportefeuille, de zogenaamde Alt-A portefeuille van ING. De producten in deze portefeuille zitten net onder het beste (prime) segment. Op dit moment zijn deze producten nauwelijks verhandelbaar omdat een goed functionerende markt ontbreekt.
Als gevolg hiervan heeft ING om accountingtechnische redenen moeten afwaarderen op deze portefeuille ten laste van haar eigen vermogen. De economische waarde van deze hypothekenportefeuille wordt niettemin hoger geschat.
De back-up faciliteit zorgt ervoor dat deze accountingtechnische verlaging grotendeels ongedaan wordt gemaakt en stelt ING in staat eigen vermogen vrij te spelen. Hierdoor kan de eerdere kapitaalversterking door de Staat van € 10 miljard beter haar werk doen en is ING beter in staat haar intermediairfunctie op de kredietmarkt te vervullen.

Internationaal.
De back-up faciliteit die de Nederlandse Staat met ING is overeengekomen is een instrument dat past in de veranderende marktsituatie van de afgelopen periode. Wereldwijd treffen overheden soortgelijke maatregelen om de economie te stimuleren en het vertrouwen in het financiële systeem te herstellen.

Sterke kapitaalbasis.
ING is en blijft een gezonde instelling met een sterke kapitaalbasis. Evenals andere wereldwijd opererende financiële instellingen heeft de bank echter tijdelijk te maken met uitzonderlijke omstandigheden. Omstandigheden die de handel in bepaalde activa verhinderen en die maatregelen als deze noodzakelijk maken.

_________________
Geld is een goede dienaar, maar een slechte meester.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 26 jan 2009 12:28 pm 
Kwartje

Geregistreerd: ma 14 jul 2008 12:10 am
Berichten: 316
edebont schreef:
Naar omstandigheden is dit denk ik de beste oplossing. Het is een garantstelling dus er wordt niet meteen letterlijk geld betaald.


Het is m.i. de slechtst denkbare oplossing en het belonen van slecht gedrag. In de eerste plaats blijkt er van alles mis van het risicomanagement van ING en worden er geen reserveringen getroffen voor te verwachten verliezen. Vervolgens krijgt ING een kapitaalinjectie en, alsof dat alles nog niet voldoende is, ook nog een garantstelling van de overheid. Interessant is ook om te weten hoe lang de omvang van het probleem met deze Alt-A kredieten al bekend was en of dit op de een of andere manier zichtbaar was op de balans. Het lijkt te gaan om een bedrag van zo'n € 27 miljard waarvan de overheid 80% garandeert. Dat kan betekenen dat deze actie de belastingbetaler ruim € 21 miljard kan kosten. Dat is beduidend meer dan wat de overname van het Nederlandse deel Fortis heeft gekost.

zie ook: http://www.z24.nl/bedrijven/finance/art ... ieten.html


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 26 jan 2009 1:00 pm 
Vijfje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 07 dec 2007 12:34 am
Berichten: 5825
Woonplaats: Obliville
Pecunia schreef:
. Dat kan betekenen dat deze actie de belastingbetaler ruim € 21 miljard kan kosten. Dat is beduidend meer dan wat de overname van het Nederlandse deel Fortis heeft gekost.

Theoretisch wel maar dan zouden ALLE betrokken debiteuren hun betalingen moeten staken en zelfs niet via executie maatregelen tot betaling te overreden moeten zijn.
Vooralsnog kost dit de belastingbetaler helemaal niets en misschien loopt het allemaal wel met een sisser af, tenslotte zijn het hoofdzakelijk slechts papieren verliezen.

Wat ik me wel afvraag is of nu, een voorheen veiliger geachte categorie aan vorderingen, nu aan de beurt is om afgewaardeerd te worden. Dan blijven ze bezig........ :(

_________________
Pecunia non olet!


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 26 jan 2009 1:40 pm 
Vijfje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 23 nov 2007 2:48 am
Berichten: 5064
Ter informatie:
Inzending van 8:49 ververst.

_________________
Geld is een goede dienaar, maar een slechte meester.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 26 jan 2009 4:18 pm 
Kwartje

Geregistreerd: wo 10 dec 2008 2:16 pm
Berichten: 398
Prima!!!! de eerste stappen zijn gezet.

Op naar Nationalisatie...want tenslotte wil de be;astingbetaler NIET blijven boeten voor hun wanbeleid.

Woutertje moet effe wakker blijven nu;-)

Johan


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 26 jan 2009 5:48 pm 
Stuiver

Geregistreerd: di 11 dec 2007 5:00 pm
Berichten: 99
Wordt nu ook verboden dat de ING nieuwe leningen verstrekt aan huizenkopers in de VS? Zo niet, dan is dit dweilen met de kraan open.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 26 jan 2009 7:05 pm 
Dubbeltje

Geregistreerd: ma 03 dec 2007 3:13 pm
Berichten: 208
johandevri schreef:
Op naar Nationalisatie...want tenslotte wil de be;astingbetaler NIET blijven boeten voor hun wanbeleid.


Ik hoop niet dat dit gaat gebeuren. In een open economie als de Nederlandse hebben we behoefte aan commerciele banken en niet door de staat/politiek gecontroleerde banken die traag werken en waar deels een politieke bestuur zullen voeren (zie wie er tot nu toe namens de staat benoemd zijn).

Volgens mij heeft de belastingbetaler tot nu toe alleen hoeven te betalen voor het uitkeren van de Icesave spaargelden. Alle andere investeringen in andere banken zijn of leningen of garantiestellingen tegen kosten voor deze banken. Ook ik had een spaarrekening bij Icesave dat binnen het Ijslandse DGS viel en ik terug heb, maar ik moet nog zien dat Wouter de 1.3 Miljard terug krijgt van de Ijslandse staat, die hij hiervoor aan Ijsland heeft geleend..

Het debacle met Icesave is volgens mij mede te danken aan het falende toezicht (en traagheid van handelen) van de enigste bank die volledig in eigendom is bij van de staat, de Nederlandse Bank. Hopelijk krijgt dit soort bestuur geen navolging.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 26 jan 2009 7:59 pm 
Vijfje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 23 nov 2007 2:48 am
Berichten: 5064
Voor groot deel van de 7000 werknemers is er werk genoeg:
http://www.nuzakelijk.nl/20090126/onder ... aat-omhoog
De één zijn dood ....

_________________
Geld is een goede dienaar, maar een slechte meester.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 26 jan 2009 8:26 pm 
Vijfje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 07 dec 2007 12:34 am
Berichten: 5825
Woonplaats: Obliville
johandevri schreef:
Op naar Nationalisatie...

Het erfgoed van Lenin en Marx heeft een onverwachte bondgenoot gekregen in de kredietcrisis.......wie had dit ooit kunnen denken :wink:

_________________
Pecunia non olet!


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 26 jan 2009 8:48 pm 
Daalder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 06 sep 2007 10:02 pm
Berichten: 2224
Niet een, maar de hele VS. Wie had dat ooit kunnen bedenken.

_________________
Luister naar dj doboy


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: di 27 jan 2009 1:18 am 
2 Kwartjes
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 22 jul 2008 2:01 am
Berichten: 618
Woonplaats: Helmond
Tilmant zijn vertrekpremie was iets van 1,3 miljoen....
Ik neem aan dat die uit de porto subprime leningen wordt uitbetaald :lol:

_________________
ik denk soms, dus ik besta soms


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: di 27 jan 2009 11:44 am 
Kwartje

Geregistreerd: ma 14 jul 2008 12:10 am
Berichten: 316
johandevri schreef:
Op naar Nationalisatie...want tenslotte wil de be;astingbetaler NIET blijven boeten voor hun wanbeleid.


Nationaliseren betekent per definitie dat de belastingbetaler zal boeten voor wanbeleid. In de eerste plaats zullen de aandeelhouders moeten worden gecompenseerd (en dat bedrag moet worden betaald door de belastingbetaler). Vervolgens zullen ook de tegenvallers op de balans moeten worden gecompenseerd met geld van de belastingbetaler (nationalisatie zorgt niet direct voor een andere balans). Nationalisatie heeft uiteindelijk niet tot gevolg dat de onderneming, de aandeelhouders en de obligatiehouders de gevolgen van wanbeleid moeten dragen.


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 24 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Advertenties

Sponsors

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
phpBB SEO