Spaarinformatie, de site voor informatie over sparen


Het is nu do 23 jan 2020 1:09 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur

Advertenties

Sponsors
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 69 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: zo 14 okt 2012 12:22 pm 
Daalder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma 27 dec 2010 11:18 pm
Berichten: 1752
Wenzel schreef:
Zijn er verder nog voordelen van een eigen BV te hebben? Ik bedoel kan ik nog wat meer op andere fronten mee verdienen?

Ik denk aan het feit dat een BV inclusief de lusten en lasten misschien makkelijk over te dragen is, d.m.v. de benoeming van een nieuwe directeur en/of aandeelhouder(s).
Kan misschien fijn zijn in erfeniskwesties?
Of het ten gelden maken (verkopen of verpanden) ten behoeve de oude dag?
Of er gelijk een pensioen BV van maken of zo.
(Het schijnt ook dat men er met pensioenen rustig een bende van mag maken. :mrgreen: Maar dat even terzijde.)
Misschien wil bijv. Obli daar wat licht op doen schijnen?

_________________
Transfinancieel. Opgesloten in het lichaam van een miljonair, maar een banksaldo van een arme sloeber.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma 15 okt 2012 8:56 pm 

Geregistreerd: do 11 okt 2012 12:19 pm
Berichten: 18
DagobertDuck heeft gelijk,

je kunt beter het geld van iemsnd lenen die jou vettrouwd.
Ik heb het geluk dat mijn ouders geld hebben.
Ik leen van hen een groot deel van mijn hypotheek.
Ik betaal 6% rente (trek dus goed af) en zij schenken mij 2% weer terug.

Voordeel van mijn ouders zij krijgen 4% rente (wat erg netjes is op spaargeld)
Ik trek af op 6% en krijg daarop 2% (belasting vrij geschonken (dus ik betaal netto 1,6%).

Hulde voor deze constructie (en voor mijn ouders met geld) :lol:


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: di 16 okt 2012 8:54 am 
2 Kwartjes

Geregistreerd: di 08 jun 2010 8:43 am
Berichten: 627
@ maffepeerke: Ik hoef van niemand geld te lenen, heb geld genoeg. De constructie die jij met je ouders hebt opgezet, kan ook via de eigen BV.
De vraag van mij is/was, hoe kan ik met het geld die ik nu bij de banken heb staan (en geleend) meer rendement maken.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: di 16 okt 2012 9:03 am 

Geregistreerd: do 11 okt 2012 12:19 pm
Berichten: 18
Wenzel,

Wanneer je zoveel geld hebt en je kent iemand die het geld nodig heeft (en je vertrouwd hem/ haar), dan kun jij zelf geld uitlenen. Nadeel is dat je niet kunt beschikken over dat geld.
Anders stel ik voor dat je risicovol gaat beleggen (dan heb je kans op hoge rendementen).


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do 18 okt 2012 8:24 am 
Vijfje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 06 dec 2007 11:34 pm
Berichten: 5136
Woonplaats: Obliville
Over B.V.'s zijn al vele boeken vol geschreven en dat is niet voor niets; er zitten veel haken en ogen aan. Mijn persoonlijke mening is dat als je eenmaal een B.V. hebt, het interessant kan zijn om te kijken of je deze optimaal kunt benutten. De truc daarbij is in eerste instantie om het geld dat met de B.V. is verdiend, daarin te laten zitten zolang als maar kan om de dividendheffing te vermijden. In de tussentijd betaal je (doorgaans) 20% Vennootschapsbelasting en dat is goedkoper dan de VRH, met de huidige spaarrente.
Zo'n truc met je hypotheek, dat is een extraatje. Ik zou er persoonlijk niet gauw een nieuwe B.V. voor (laten) oprichten want het geeft A. administratieve rompslomp ieder jaar, B. het brengt vaste kosten mee (m.n. accountant) en C. de belastingwet kan zomaar wijzigen:).
Hooguit als de financiële voordelen erg groot zouden zijn in het concrete geval.

Het is inderdaad wel zo dat de overdracht van aandelen een stuk simpeler is dan afzonderlijke activa/passiva transacties en het overzetten van allerlei contracten.
Een B.V. is een rechtspersoon dus 'binnen' de B.V. wijzigt niets als er aandelen worden overgedragen. Simpel en effectief. Vaak wordt er boven een B.V. nog een Stichting Administratiekantoor geplaatst waarin het bestuur het feitelijk voor het zeggen heeft (vertrouwenspersonen). De certificaathouders zelf hebben dan geen stemrecht.

Wat trouwens zwaar irritant is dat sommige banken menen dat ze aan zakelijke spaarders minder rente moeten vergoeden.
LPB bijvoorbeeld deed dat in den beginne niet maar nu wel. Dus dat belastingvoordeel wordt op die manier weer wat afgezwakt.
Alternatief is om te gaan beleggen met B.V.-geld. Bij beleggen zijn de bruto opbrengsten uiteraard hetzelfde. Wel is het zo dat verliezen aftrekbaar zijn en gerealiseerde koerswinsten belast.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do 18 okt 2012 10:28 am 
2 Kwartjes

Geregistreerd: di 08 jun 2010 8:43 am
Berichten: 627
Bedankt voor je duidelijke reactie.
En ja, belastingwetten kunnen zomaar wijzigen. Bovendien het bedrag wat ik ermee kan verdienen (besparen) is niet groot.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do 18 okt 2012 12:33 pm 
Kwartje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 05 feb 2008 9:12 am
Berichten: 404
@Obligataire

Als ik de teneur van je antwoord goed begrijp dan is de samenvatting: als je al een BV hebt dan is het wellicht een goed idee, maar alleen voor deze constructie een BV oprichten kost teveel geld en moeite.

Tot nu toe in de discussie is de (onuitgesproken) aanname geweest dat de bestaande BV 100% eigendom is van de persoon met de hypotheek. Zou een dergelijke constructie ook kunnen werken als deze persoon medeaandeelhouder is in een BV? Het spaargeld moet dan worden ondergebracht in de BV (en vervolgens gebruikt om de hypotheekschuld aan de bank af te betalen). Hoe kan dat op een voor alle aandeelhouders eerlijke manier? Kan het aldus ingebrachte vermogen en de daar op gemaakte winst (de betaalde hypotheekrente) apart worden gehouden van de rest van het vermogen van de BV? Of betekent het inbrengen van vermogen dat het percentage aandelen van de inbrenger hoger wordt, maar dat ook de winst (de betaalde hypotheekrente) over alle aandeelhoudeers verdeeld wordt? Maakt het voor de discussie nog uit of er al dan niet preferente aandelen aanwezig zijn?


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do 18 okt 2012 12:44 pm 
Gulden

Geregistreerd: vr 11 jul 2008 9:53 pm
Berichten: 1124
Obligataire heeft het perfect verwoord. Het enige waar ik een nuance zou willen aanbrengen is het sparen/beleggen in een BV. de BV zou het geld aan de particulier kunnen lenen die het dan voor het hogere percentage op de bank zet. Beleggen in een BV betekent dat je koerswinst belast is met VPB en de uitkering daarna ook nog een sbelast is terwijl in privé de winsten niet belast zijn en je geen premie op uitbetaling hoeft te voldoen aan de fiscus.

renova:
De teneur heb je goed begrepen.
Als je anderen mede eigenaar van een BV maakt hebben ze ook mede het eigendom over een stuk van jouw vermogen. Wil je dat? Vertrouw je ze zo goed? Neem dan in privé elkaars hypotheek van elkar over dan heb je het hoogste rendement, de minste rompslomp en de grootste zekerheid.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do 18 okt 2012 1:13 pm 
Kwartje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 05 feb 2008 9:12 am
Berichten: 404
@Dagobert Duck

Het gaat om een bestaande BV, waarbij alle aandeelhouders directe familie zijn. Getriggerd door het advies van Obligataire wil ik onderzoeken of de hypotheek en spaargeld daarin onderbrengen een aantrekkelijke mogelijkheid is. Ik heb liever dat mijn medeaandeelhouders (mee) profiteren van de door mij betaalde rente dan, zoals in de huidige situatie, de bank. Dat gezegd hebbende ben ik wel benieuwd naar wat voor constructies er mogelijk zouden zijn om zoveel mogelijk van de door mij betaalde rente weer in mijn eigen zakken te doen eindigen.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do 18 okt 2012 3:07 pm 
Vijfje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 06 dec 2007 11:34 pm
Berichten: 5136
Woonplaats: Obliville
Eerst even terug naar de basis........

De constructie berust op de gedachte dat de B.V. overtollige kasmiddelen heeft (uit haar eigen exploitatie afkomstig!). Deze kasmiddelen worden rechtstreeks op de rekening van de hypotheekbank overgemaakt. Als gevolg hiervan krijgt de B.V. een vordering op haar DGA die hierbij immers gebaat is.

Als de DGA eigen spaargeld op de rekening van de B.V. overmaakt dan werkt de truc volgens mij niet. Immers na aflossing door de B.V. heeft de B.V. zowel een vordering als een schuld op de DGA dus is de positie per saldo nihil!!!!! Er is dan per saldo de hypotheek afgelost en is er niets meer over. Ik denk niet dat de inspecteur accepteert dat er zowel een vordering van zeg 500K op de balans staat en tevens een schuld van zeg 500K.

Wat betreft de B.V. met meerdere eigenaren:

Ik ben geen jurist, dus als ik het fout zie moet iemand me corrigeren. Het kan. Maar het is wel onnodig ingewikkeld omdat de winstverdeling dan afwijkend zou moeten plaatsvinden van de normale winstverdeling zoals voorheen. Je kunt je afvragen of de overige aandeelhouders er mee akkoord zullen gaan omdat het risicoprofiel van het belegde geld groter wordt. Daaruit bezien, is het te verdedigen dat de overige aandeelhouders mee profiteren omdat ze nu ook wat meer risico lopen over 'hun' aandeel van het geld.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do 18 okt 2012 3:34 pm 
Vijfje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 06 dec 2007 11:34 pm
Berichten: 5136
Woonplaats: Obliville
Nog een opmerking: teruglezend, realiseer ik me dat hiermee ook de vraag: (nieuwe B.V. oprichten?) eenduidig is beantwoord. Immers de B.V. heeft tijd nodig om de benodigde middelen te vergaren uit haar eigen exploitatie. Vanuit de opstart zijn er uiteraard nog geen eigen reserves aanwezig.......

Hooguit zou de B.V. dan van een derde geld kunnen lenen. Maar, en dan komen we op de opmerking van Dagobert, die derde zou ook rechtstreeks aan jouzelf kunnen lenen en dan heb je de B.V. helemaal niet nodig....


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr 19 okt 2012 9:29 am 
Kwartje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 05 feb 2008 9:12 am
Berichten: 404
Na dit laatste antwoord ben ik even helemaal de weg kwijt in BV land.

Een BV heeft bij de oprichting toch een startkapitaal? Een BV wordt gestart door de uitgifte van x aandelen met een nominale waarde van y. Zeg 10.000 aandelen met een nominale waarde van 8 EURO. Als startkapitaal moet de aandeelhouders dan x*y = 80.000 EURO in de BV inbrengen. Dan zouden deze 80.000 EURO toch direct na de oprichting weer uitgeleend kunnen worden, bv voor de aflossing van een hypotheekschuld bij een bank?

Verder beweer je dat het inbrengen van nieuw kapitaal direct een schuld van BV aan de kapitaalinbrenger tot gevolg heeft. Kan dat niet vermeden worden door de uitgifte van nieuwe aandelen?
Stel nou dat persoon A 10% van de aandelen in voornoemde BV heeft en door de activiteiten van de BV het vermogen toegenomen is naar 100.000 EURO. De aandelen van persoon A zijn dus 10.000 EURO waard, en 1 aandeel is 10 EURO waard. Als deze persoon nu 50.000 EURO heeft om in te brengen in de BV kunnen er toch ook gewoon 5000 nieuwe aandelen worden uitgegeven, die allemaal eigendom worden van persoon A. Het totale vermogen van de BV neemt daardoor toe van 100.000 naar 150.000 EURO met 15.000 onderliggende aandelen. Persoon A heeft dan in de nieuwe situatie 1000 (orgineel) + 5000 (nieuw) aandelen in handen, oftewel 40% van de aandelen.
Ik neem aan dat je voor een dergelijk verhaal wel bij de notaris langs moet.

Of zeg ik nu hele rare dingen?


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr 19 okt 2012 10:52 am 
Vijfje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 06 dec 2007 11:34 pm
Berichten: 5136
Woonplaats: Obliville
reneva schreef:
Of zeg ik nu hele rare dingen?


Absoluut niet! Ik vind het een originele insteek waar ik zelf nog helemaal niet aan gedacht had.

Ik had zelf voor ogen dat een B.V. wordt opgericht met de traditionele minimale 18K aan startkapitaal en dat is uiteraard volstrekt onvoldoende om een hypotheek van serieuze omvang mee over te kunnen nemen. Overigens is er tegenwoordig een nieuw B.V.-recht waarbij de omvang van het aandelenkapitaal vrij is. Mag 1 euro zijn. Maar ook 500K (was vroeger ook al toegestaan).

Daarnaast las ik in het artikel dat er sprake moet zijn van een B.V. met overtollige liquide middelen. Ik ging er vanuit dat dit uit de eigen exploitatie afkomstig zou moeten zijn, maar er zijn idd. meer manieren om middelen in een B.V. onder te brengen. Zolang het maar geen lening is van de DGA want dat gaat niet goed zoals ik eerder al schreef. Uitgifte van aandelen gebeurt notarieel. Als je niets regelt maar wel geld stort dan is het automatisch een lening van de DGA dus je moet sowieso naar de notaris.

Je zou dus een aandelenkapitaal kunnen vaststellen (of bijplaatsen!) ter hoogte van het beoogde bedrag aan hypotheekaflossing. Aandelenkapitaal hoeft inderdaad niet gesaldeerd te worden met de vordering die ontstaat door overname van de hypotheekschuld van de bank. Bingo, dat is wat we willen.
Ik zou niet weten wat de inspecteur hier tegen zou kunnen inbrengen.......


edit: ik denk ook nog even aan een agio-storting op de bestaande aandelen, maar of dat een betere methode zou zijn betwijfel ik.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr 19 okt 2012 2:33 pm 
Gulden

Geregistreerd: vr 11 jul 2008 9:53 pm
Berichten: 1124
renova, dan beperk je je uitkeringsmogelijkheden.
Ga naar een registeraccountant, dan kun je ook vast wennen aan de tarieven die je bij iedere vraag of wetswijziging betaalt. En dan kom je uit bij de oplossing die ik je al schetste.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr 02 nov 2012 12:12 pm 
Stuiver
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 18 sep 2008 8:13 pm
Berichten: 88
Uit belangstelling een bijeenkomst bezocht. Waar het feitelijk op neer komt :

Het oprichten van een Hypotheek BV moet gezien worden als een alternatief voor het geheel of grotendeels aflossen van de hypotheek bij de bank.
Stel er is een hypotheek van EUR 200.000 en er zijn voldoende (spaar)middelen om dit af te lossen en dit is ook het doel.

Op dat moment is het alternatief, de eigen Hypotheek BV, niet zo gek. Je blijft renteaftrek genieten en er blijft een hypotheek van EUR 200.000 bestaan (bijleenregeling). Bij de BV is een jaarlijkse besparing mogelijk van zo'n EUR 1.700- 2.400 (bij EUR 100.000) tot EUR 4.700 bij EUR 200.000.

Oprichtingskosten BV werden gesteld op EUR 2.500 en de jaarlijks kosten op EUR 1.000 tot EUR 1.500. Lijkt me wat aan de hoge kant aangezien er nauwelijks transacties plaatsvinden, maar goed.


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 69 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende

Advertenties

Sponsors

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
phpBB SEO